Konsertrecension i Uppsala Nya Tidning: “Irländsk folkmusik på hög nivå”


Quilty på Parksnäckan i Uppsala. Foto Fanny Olin Dahl

UNT 15-07-31

Irländsk folkmusik på hög nivå

På torsdagskvällen spelade Quilty i Parksnäckan. Andreas Jakobsson glädjs åt gruppens återkomst och drömmer om Irland.
Dag Westling skämtar om att han ringt till SMHI och önskat irländskt väder. Det slog in och det är svårt att tänka sig mer passande musik i ett duggregnigt Parksnäckan. Det är till och med svårt att tänka sig en bättre variant av irländsk folkmusik. De inleder med en rapp version av ”The Creel” som följs upp av en knäckande vacker tolkning av ”Two sisters”. Esbjörn Hazelius, Gideon Andersson och Dag Westling behärskar såväl snabba jigs och reels, som mäktiga sea chants och lugna ballader till perfektion.

Quilty bildades 1993 och är troligen bandet i Sverige som har spelat irländsk folkmusik längst, åtminstone på högre nivå. Vid det här laget är de i alla fall tveklöst de vassaste uttolkarna av den traditionella irländska musiken. En av nycklarna är mångsidigheten. Oavsett om de kör instrumentalt eller sjunger a capella så sitter allt där det ska. Och att alla tre spelar flera olika instrument och sjunger öppnar upp för fantasifulla arrangemang, vilket utnyttjas fint utan att det blir överlastat.

En annan bra sak med Quilty är att de aldrig lockats in i den bröliga pubrockvarianten av irländsk folkmusik. Den har också sina poänger, men den mer avskalade och sofistikerade versionen har klart fler. När Quilty spelar snabbt blir det rock ’n’ roll utan att de behöver förstärka.

Vårens släpp av albumet ”Apples in winter” innebar en återkomst efter tio års frånvaro. Under dessa år har medlemmarna spelat i andra konstellationer och gjort soloskivor och turnéer.

”Apples in winter” innehåller bandets vanliga blandning av olika stilar av irländsk och är deras mest fulländade inspelning hittills. Comebacken var välkommen. Inget annat band har lyckats fylla tomrummet som uppstod. Det märks också på publiken som fyller Parksnäckan till ungefär två tredjedelar trots vädret.

När sommaren är som i år känns varmare länder så avlägsna att de knappt går att föreställa sig. I brist på sydeuropeiskt ljumma vindar kan man istället drömma om ett regnigt Irland. När Quilty står på scenen känns det inte långt borta. Särskilt inte när spöregnet som hängt i luften hela konserten släpper loss i extranumret.

Andreas Jakobsson, UNT. Foto: Fanny Olin Dahl

Quilty på Parksnäckan i Uppsala. Foto Fanny Olin Dahl