Fantastisk nystart från slutet av juli till idag!

Efter att Quilty har varken fått träffas eller spela inför livslevande publik i ett-och-ett-halvt år har vi äntligen kommit igång med turnérandet av vår aktuella föreställning Out on the Ocean sedan i juli. Först ut var Korrö Folkmusikfestivalen och senast spelade vi på slutsålda Stallet i Stockholm. Sista konsert för 2021 äger rum på Ingesunds musikhögskola i Arvika onsdagen den 24 november – en krönande avslutning av en underbar nystart – Leve livemusiken!


(Svenska) Nya konsertdatum 2021.

För tredje gången har Quiltys spelningar och turnéer skjutits upp och vårens konserter kommer förhoppningsvis kunna genomföras från hösten 2021 och framåt. Aktuella uppdateringar publiceras här på hemsidans turnékalender.


Quilty nominated for “Band of the Year” at Folk & Worldmusic Gala2020

Juryns motivering: 2018 fyllde Quilty 25 år. Sveriges, ja kanske Nordens mest irländska irländska band kanske man kan kalla denna kvartett som fyllde konsertsalarna under sin uppmärksammade jubileumsturné. Dag Westling, Esbjörn Hazelius, Gideon Andersson och så nygamle medlemmen Staffan Lindfors, fyra skickliga musikanter som låter irländskt på riktigt. Dock utan att ha plagierat någon förebild på den gröna ön, nej Quilty odlar sin egen musikaliska profil på turné, i workshops och i samarbeten med
körer och orkestrar.Image may contain: 4 people


New programme 2020!

QUILTY – Out on the Ocean

After the success of their acclaimed 2018 Swedish tour for their 25th anniversary, Quilty now launch their new project Out on the Ocean!

Sea shanties, songs of emigration, love ballads and songs about epic adventures at sea form the framework for this salty and tar scented concert programme of Irish and Scottish songs and tunes with the Atlantic as a backdrop.
The programme is presented with Quilty’s well-known trademark of musical virtuosity, distinct arrangements and sonorous harmonies and contains everything from foot tapping reels, jigs and hornpipes to lovesick feelings and drastic humour.

Musicians:
Dag Westling: vocals, guitar, five-string banjo, tin whistle
Esbjörn Hazelius: fiddle, vocals, guitar
Gideon Andersson: Irish bouzouki, mandolin, bodhrán, vocals
Staffan Lindfors: double bass, vocals


Konsertrecension i Uppsala Nya Tidning: “Irländsk folkmusik på hög nivå”

Quilty på Parksnäckan i Uppsala. Foto Fanny Olin Dahl

UNT 15-07-31

Irländsk folkmusik på hög nivå

På torsdagskvällen spelade Quilty i Parksnäckan. Andreas Jakobsson glädjs åt gruppens återkomst och drömmer om Irland.
Dag Westling skämtar om att han ringt till SMHI och önskat irländskt väder. Det slog in och det är svårt att tänka sig mer passande musik i ett duggregnigt Parksnäckan. Det är till och med svårt att tänka sig en bättre variant av irländsk folkmusik. De inleder med en rapp version av ”The Creel” som följs upp av en knäckande vacker tolkning av ”Two sisters”. Esbjörn Hazelius, Gideon Andersson och Dag Westling behärskar såväl snabba jigs och reels, som mäktiga sea chants och lugna ballader till perfektion.

Quilty bildades 1993 och är troligen bandet i Sverige som har spelat irländsk folkmusik längst, åtminstone på högre nivå. Vid det här laget är de i alla fall tveklöst de vassaste uttolkarna av den traditionella irländska musiken. En av nycklarna är mångsidigheten. Oavsett om de kör instrumentalt eller sjunger a capella så sitter allt där det ska. Och att alla tre spelar flera olika instrument och sjunger öppnar upp för fantasifulla arrangemang, vilket utnyttjas fint utan att det blir överlastat.

En annan bra sak med Quilty är att de aldrig lockats in i den bröliga pubrockvarianten av irländsk folkmusik. Den har också sina poänger, men den mer avskalade och sofistikerade versionen har klart fler. När Quilty spelar snabbt blir det rock ’n’ roll utan att de behöver förstärka.

Vårens släpp av albumet ”Apples in winter” innebar en återkomst efter tio års frånvaro. Under dessa år har medlemmarna spelat i andra konstellationer och gjort soloskivor och turnéer.

”Apples in winter” innehåller bandets vanliga blandning av olika stilar av irländsk och är deras mest fulländade inspelning hittills. Comebacken var välkommen. Inget annat band har lyckats fylla tomrummet som uppstod. Det märks också på publiken som fyller Parksnäckan till ungefär två tredjedelar trots vädret.

När sommaren är som i år känns varmare länder så avlägsna att de knappt går att föreställa sig. I brist på sydeuropeiskt ljumma vindar kan man istället drömma om ett regnigt Irland. När Quilty står på scenen känns det inte långt borta. Särskilt inte när spöregnet som hängt i luften hela konserten släpper loss i extranumret.

Andreas Jakobsson, UNT. Foto: Fanny Olin Dahl

Quilty på Parksnäckan i Uppsala. Foto Fanny Olin Dahl