Recension ”Apples in Winter” i Tidningen Lira


 

liralogo

Irländskt
Quilty
Apples in winter

Skivbolag: Gammalthea
Recenserad av: Susanne Holmberg

Efter ett nästan tio års uppehåll gör nu bandet Quilty comeback, Sveriges främsta tolkare av irländsk traditionell musik. Det långa uppehållet med egna musikaliska projekt har säkert gjort musikerna gott och gett ny inspiration. Till exempel har ju Esbjörn Hazelius gjort soloskivor och turnerat med Hazelius Hedin.
Nya skivan är välproducerad, uttrycket är luftigt, lättsamt och med en ren och skön ljudbild som inte är överlastad tunga trum- och basackompanjemang. Quilty befinner sig på andra sidan jordklotet från de bröliga pubmusiktolkningar av irländsk folkmusik man ibland hört. Trion, Esbjörn Hazelius, Gideon Andersson och Dag Westling, bjuder på genuint musikanteri och emellanåt fina inslag av stämsång.
Texterna är som tidsdokument som berättar något om hur livet var förr. Större delen är irländskt traditionellt men här finns också plats för amerikanskt som i bluegrasslåten Charming Betsy där trion briljerar med sina stränginstrument som vore det en lek.
För mig är det balladen In my prime som höjer sig över allt det andra med sin finstämda skörhet men skivan som helhet är verkligen lyckad. Välkommen tillbaka Quilty!

 

http://www.lira.se/skivrecension/apples-in-winter/