Biografi


Press_3_half

Quilty är närmast att betrakta som levande legender på den irländska folkmusikscenen i Norden. Med sitt fantastiska musikanteri, sin djuplodande kunskap i genren och sitt egenhändigt framslipade sound har bandet satt sin prägel på den irländska folkmusiken och fortsatt att hänföra sin publik i över 20 år.

Quilty 25 år Jubileum 2018
Quilty bildades 1993 av Dag Westling och Gideon Andersson. De följande tolv åren framförde gruppen runt tusen konserter och höll ett mycket stort antal workshops, kör- och symfoniorkester-samarbeten. Ringarna på vattnet syns än idag, och många är de unga musiker runt om i landet som fått sina allra första musikaliska inspirations-kickar genom Quilty.

Quiltys interpretation av traditionell irländsk folkmusik har ett starkt och personligt uttryck. Jigs och reels i hisnande tempon, varvat med sea shantys i kraftfull stämsång vävs samman med sånger om kärlek, emigration och äventyr. Quilty bjuder alltid på en generös, variationsrik och färgstark konsert, till bredden fylld av spelglädje, humor och allvar, och kanske några överraskande musikaliska upptåg.

Det senaste albumet ”Apples in Winter” släpptes 13 mars 2015  med releasekonsert på en fullsatt Nalen i Stockholm.

Dag Westling (sång, gitarr, 5 string banjo, tin whistle): Dag har också spelat i gruppen Eitre och medverkat på Tomas Ledins album ”Höga Kusten”. Dag turnerar även med sitt soloprogram folkvisor från Irland & Skottland.

Gideon Andersson (bouzouki, bodhran, mandolin, sång):
Gideon är en erkänd multi-instrumentalist med en lång och varierad karriär bakom sig. På 1980-talet ledde han symfonirock-bandet Tribute från Norrköping. Han har också spelat/turnerat med Sofia Karlsson och gjort gemensamma projekt med klassiske tuba-virtuosen Öystein Baadsvik. Vid sidan av livet som frilance-musiker driver han en privat musikskola i Oslo, är körledare och komponerar egen musik.

Esbjörn Hazelius (fiol, sång, gitarr): Utöver Quilty är Esbjörn känd från Jul i Folkton och band som Hazelius- Hedin, Eitre, som soloartist med egna sånger på svenska samt som musikalisk motor bakom bl.a. Sofia Karlsson i början av hennes karriär. Som del av Hazelius-Hedin var Esbjörn med och vann den ärofyllda titeln “Årets Grupp” på Folk och Världsmusikgalan 2012. Esbjörn har producerat och spelar på Tomas Ledins senaste album ”Höga Kusten”.

 

Gästmusiker:

Från sommaren 2013 fram till hösten 2014 har Magnus Zetterlund – känd från gruppen Nordic vikarierat för Gideon på mandolin och bouzuki. Under 2014 genomförde vi våra turnéer som kvartett med Gideon på elbas. Magnus bidrar med sitt eminenta mandolinspel på nya cdn Apples in Winter (In My Prime och Charming Betsy). Vi tackar Magnus för sin helhjärtade musikaliska insats och ynnesten av vårt gemensamma musicerande!

Staffan Lindfors (kontrabas) har varit medlem i Quilty under några år fram till 1999, året när Esbjörn började spela med oss. Vi träffades första gången på Ovansjöfestivalen i Helsingland när Staffan spelade i Östen med Resten efter Quiltys uppträdande. Staffans kontrabas hörs på Quiltys cds I´m Here Because I´m Here  och Apples in Winter.

Nyhet:

Quilty erbjuder på förfrågan åter möjlighet till körsamarbeten. Detta succéartade koncept, med irländska sånger specialarrangerade för kör och med Quilty som orkester, har resulterat i lyckade konsert-samarbeten med över 100 olika körer i Sverige och Norge genom åren. Även instrumental-workshops eller kör-workshops erbjuds i mån av tid och möjlighet.