Biografi


Musiker:

foto: Rita Michelsson

Dag Westling (sång, gitarr, 5 string banjo, tin whistle): har grundat Quilty 1993 tillsammans med Gideon Andersson; båda har ett gemensamt förflutet i symfonirock-bandet Tribute från Norrköping på 80-talet. Dag har sedan 2003 turnérat med irländska gruppen Eitre, skapat emigrantvise-projektet Thousands Are Sailing tillsammans med folksångerskan Maria Misgeld och spelat med bl.a. Sofia Karlsson, Sofie Livebrant och Gunnel Mauritzson. Dag medverkar också på Tomas Ledins album ”Höga Kusten”. Parallellt med Quilty uppträder Dag regelbundet som soloartist.

foto: Rita Michelsson

Gideon Andersson (bouzouki, bodhran, mandolin, sång): har ett förflutet i  symfonirock-bandet Tribute från Norrköping (1982-87). Studerat komposition på Arvika folkhögskolan (1990-91). Han har turnerat med Sofia Karlssonoch gjort gemensamma projekt med klassiske tuba-virtuosenÖystein Baadsvik. Gideon driver en egen musikskola i Oslo.

foto: Rita Michelsson

foto: Rita Michelsson

Esbjörn Hazelius (fiol, sång, gitarr): känd från Jul i FolktonHazelius-HedinEitre, som soloartist och från musikaliska samarbeten med Sofia Karlsson, Ale Möller Band, John Doyle m.fl. Esbjörn är en flerfaldigt prisbelönt och internationellt erkänd artist, och han har även producerat och medverkat på Tomas Ledins album ”Höga Kusten”.

foto: Rita Michelsson

Staffan Lindfors (kontrabas): medlem i Quilty från 1997 till 1999. Återförenades med Quilty som permanent medlem i samband med jubileumsturnén 2018. Under åren som Staffan inte var medlem i Quilty har han medverkat vid inspelningen av albumen ”I´m Here Because I´m Here” och ”Apples in Winter”. Även Staffan har turnerat med Sofia Karlsson, spelar i Ian Carr´s Various Artists och Falu Folkband, men mest känd är han kanske som basist i Östen med Resten.

Tidigare gästmusiker:

Från sommaren 2013 fram till hösten 2014 gästades Quilty av mandolinisten Magnus Zetterlund – känd från gruppen Nordic. Magnus bidrar med eminent mandolinspel på albumet Apples in Winter.

Historien tar sin början 1993…

… när vi, Dag och Gideon, efter många år av musicerande i andra sammanhang, startade upp bandet som fick namnet Quilty – efter den lilla kustbyn i County Clare. Hit gick Dags första Irlandsresa på 70-talet efter att han blivit passionerat biten av den traditionella irlandska musiken. Som duo började vi spela på de många, på den tiden, omåttligt populära irländska pubarna i Sverige. Miljön var ibland frejdig och kul, som när vi spelade på St Patrick´s Day påproppfulla Limerick i Stockholm, och våra instrument fick lyftas över huvudena på publiken då det var så trångt att vi knappt kunde ta oss fram till scenen. Men ibland också lätt skrattretande, som när vi förväntades spela utklädda till irländska lantisar i lappad väst och keps på matkedjan Möwenpick i Tyskland.

Vi lämnade pubarna bakom oss …

… och andra scener öppnade sig och med dessa mötte vi en ny entusiastisk publik! Vi gav ut vår första platta, etablerade samarbeten med länsmusik-instutitionerna i landet, gjorde mängder med skolkonserter, och ännu fler körkonserter. Med avstamp på Skinnskattebergs körstämma följde konserter med över 100 körer vitt spridda över hela Sverige.

Så blev vi trio!

1997 fick vi först sällskap av Staffan på kontrabas som spelade med oss fram till 1999, då Esbjörn blev en del av Quilty. I samband med 25-års jubileumsturnén 2018 återförenades vi med Staffan och spelar sedan dess ihop som kvartett!

25-års jubileum

2018 firade vi vårt 25-års jubileum med en omfattande jubileums-turné genom Sverige och Tyskland med det bästa ur Quiltys repertoar från de gångna åren. I en facebook-kampanj fick våra följare rösta fram sina favoritlåtar. Det enorma gensvaret i omröstningen utformade jubileumskonsertens låt-katalog. Turné-premiären på den fullsatta Dieselverkstaden i Stockholm den 22 februari direktsändes av Sveriges radio P2 Live i hela sin längd. Då släpptes även bandets fjärde albumet, jubileums-albumet Quilty 25.

Otaliga är de turnéresor och konserter vi har gjort tillsammans under de här 25 åren. Så många fantastiska möten på allt från konserthus till mindre mötesplatser som vi aldrig annars skulle fått uppleva. Tack till alla arrangörer, både professionella producenter och ideella kulturföreningar, som jobbar för att Sveriges musikliv skall blomstra. Vi vill särskilt hylla alla kreativa eldsjälar i den svenska glesbygden som sprider kultur långt bortom allfartsvägarna. Till vår trogna publik som följer oss på våra konserter och sociala medier, tack för er vänskap och entusiasm! Vi ser framemot de kommande 25 åren tillsammans!

2020: Quiltys nya projekt – ”Out on the Ocean”

Sea shanties, emigrantvisor, kärleksballader och sånger om storslagna äventyr till havs utgör stommen i detta saltstänkta och tjärdoftande konsertprogram av irländska och skotska folkvisor med Atlanten som fond.
Programmet presenteras med Quiltys välkända signum av musikalisk virtuositet, personliga arrangemang och klangfylld stämsång och innehåller allt från svängiga reels, jigs och hornpipes till smäktande känslor och drastisk humor.

NY CD:

Out on the Ocean– release i samband med kommande turné våren 2021.