Biografi

Historien tar sin början 1993...

Foto: Olle Strandberg

… när vi, Dag och Gideon, efter många år av musicerande i andra sammanhang, startade upp bandet som fick namnet Quilty – efter den lilla irländska kustbyn i County Clare. Hit gick Dags första Irlandsresa på 70-talet efter att han blivit passionerat biten av den traditionella irlandska musiken. Som duo började vi spela på de många, på den tiden, omåttligt populära irländska pubarna i Sverige. Miljön var ibland frejdig och kul, som när vi spelade på St Patrick´s Day påproppfulla Limerick i Stockholm, och våra instrument fick lyftas över huvudena på publiken då det var så trångt att vi knappt kunde ta oss fram till scenen. Men ibland också lätt skrattretande, som när vi förväntades spela utklädda till irländska lantisar i lappad väst och keps på matkedjan Möwenpick i Tyskland.

Vi lämnade pubarna bakom oss …

… och andra scener öppnade sig och med dessa mötte vi en ny entusiastisk publik! Vi gav ut vår första platta, etablerade samarbeten med länsmusik-instutitionerna i landet, gjorde mängder med skolkonserter, och ännu fler körkonserter. Med avstamp på Skinnskattebergs körstämma följde konserter med över 100 körer vitt spridda över hela Sverige.

Så blev vi trio!

Foto: Olle Strandberg/alt Mathilda Pyk

1997 fick vi först sällskap av Staffan på kontrabas som spelade med oss fram till 1999, då Esbjörn blev en del av Quilty.

Foto: Olle Strandberg

25-års jubileum

2018 firade vi vårt 25-års jubileum med 43 jubileums-konserter i Sverige och Tyskland där vi bjöd på en nostalgisk resa genom Quiltys 25-åriga karriär med det bästa ur Quiltys repertoar från de gångna åren. I en facebook-kampanj uppmanade vi våra följare att vara med och rösta fram sina favoritlåtar. Det enorma gensvaret i omröstningen bidrog till utformandet av jubileumskonsertens låt-katalog.

Turné-premiären på den fullsatta Dieselverkstaden i Stockholm den 22 februari direktsändes av Sveriges Radio P2 Live i hela sin längd. Programvärd var ingen mindre än Tina Ahlin. I samband med premiären släppte vi vårt  fjärde album, jubileums-albumet Quilty 25.

Foto: Lena Hällström

I samband med Folk & Världsmusik galan 2020 nominerades Quilty till Årets Grupp.

Juryns motivering:

”2018 fyllde Quilty 25 år. Sveriges, ja kanske Nordens mest irländska irländska band kanske man kan kalla denna kvartett som fyllde konsertsalarna under sin uppmärksammade jubileumsturné. Dag Westling, Esbjörn Hazelius, Gideon Andersson och så nygamle medlemmen Staffan Lindfors, fyra skickliga musikanter som låter irländskt på riktigt. Dock utan att ha plagierat någon förebild på den gröna ön, nej Quilty odlar sin egen musikaliska profil på turné, i workshops och i samarbeten med körer och orkestrar.”

 

Otaliga är de turnéresor och konserter vi har gjort tillsammans under de här 25 åren. Så många fantastiska möten på allt från konserthus till mindre mötesplatser som vi aldrig annars skulle fått uppleva. Tack till alla arrangörer, både professionella producenter och ideella kulturföreningar, som jobbar för att Sveriges musikliv skall blomstra. Vi vill särskilt hylla alla kreativa eldsjälar i den svenska glesbygden som sprider kultur långt bortom allfartsvägarna. Till vår trogna publik som följer oss på våra konserter och sociala medier, tack för er vänskap och entusiasm! Vi ser framemot de kommande 25 åren tillsammans!